Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόταση για τoν εκσυγχρονισμό, την καλύτερη λειτουργία και την ανάπτυξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης 
·         Βάσει πληθυσμού της πόλης μας απαιτείται άμεση πρόσληψη 1 τουλάχιστον  ακόμη βιβλιοθηκονόμου και 2 ακόμη υπαλλήλων.
·         Το προσωπικό της ΔΒK (Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης) οφείλει να αποτελείται από δύο (2) βιβλιοθηκονόμους και θα απασχολούνται στα παρακάτω:
Γραφείο Δανεισμού και Εξυπηρέτησης αναγνωστών
Γραφείο Επεξεργασίας έντυπου και μη-έντυπου υλικού
      Γραφείο Παραγγελιών και Παραλαβής Υλικού
Γραφείο Περιοδικών και Εφημερίδων
Γραφείο Αρχειακού Υλικού – Φωτογραφιών
Γραφείο Μηχανογράφησης

·         Το προσωπικό των Βιβλιοθηκών θα
εξυπηρετεί τους χρήστες και θα ενθαρρύνει την προσέλευσή τους στο χώρο. Θα συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς και θα αναλαμβάνει την ξενάγηση σχολικών τμημάτων ή ομάδων στους χώρους της Βιβλιοθήκης καθώς και την εκπαίδευσή τους για την σωστή χρήση της. 
Ξεναγήσεις ή προγράμματα εκπαίδευσης είναι δυνατό να πραγματοποιούνται και με άλλες ομάδες χρηστών, μετά από συνεννόηση.

·         Αγορά νέου  ή αναζήτηση χρησιμοποιημένου  υλικού (βιβλία, cd, dvd και γενικότερου οπτικοακουστικού υλικού) καθώς επίσης αγορά 10 ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσω του προγράμματος της Πολιτιστικής  Χορηγίας, του Υπουργείου Πολιτισμού.
·         Δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων Δημοτικής Βιβλιοθήκης ή συνεργασία με την  ήδη υπάρχουσα Λέσχη ανάγνωσης που υφίσταται στην πόλη, λειτουργεί εθελοντικά και βρίσκεται σε αναζήτηση στέγης.
·         Δημιουργία επίσης Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης

·         Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας


Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη 9.00 - 21:00.
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 9:00 - 14:00

·         Νέες υπηρεσίες να προσφέρει η Βιβλιοθήκη στον χώρο της, σε ανακαινισμένο παιδικό τμήμα στο οποίο θα εγκατασταθούν τέσσερις υπολογιστές, που μπορούν να χρησιμοποιούν παιδιά Δημοτικού, για σχολικές εργασίες και ψυχαγωγία. Επιπλέον μια νέα παιχνιδομηχανή, το Wii, κατόπιν ραντεβού, θα διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους με παιχνίδια όπως Sports, Family Ski, Wii play, Mariokart, Sports Island, Fishing Master κ.α. Τέλος, να  παρέχεται ακρόαση μουσικής και παραμυθιών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Σχετικά με την ανακαίνιση του  παραρτήματος της παιδικής βιβλιοθήκης οι νέες μέθοδοι αναφέρουν:

Η χρήση χρωμάτων για ορισμένες λειτουργίες είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος. Η επιλογή ενός χρώματος, η οποία μπορεί να αφορά μια δραστηριότητα, ή το κυρίαρχο χρώμα του δωματίου (έπιπλα, κουρτίνες, τοίχοι) βοηθά τα παιδιά να βρουν το δρόμο τους. Τα χρώματα μπορούν να εφαρμοστούν σε κατευθυντήριες γραμμές, σήματα ή φώτα. Ενθαρρύνοντας τα παιδιά για κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά ή τις οικογένειές τους, τους κάνει μέρος μιας μεγαλύτερης κοινωνικής ομάδας. Ωστόσο η συμμετοχή σε κοινωνικούς δεσμούς δεν αποτελεί πάντα τη βέλτιστη λύση για κάθε περίπτωση. Ένα παιδί έχει επίσης δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Συνεπώς, παρέχοντας επιπλέον ημι-ιδιωτικούς χώρους μπορεί να είναι μια εναλλακτική προσέγγιση. Ο ήχος είναι μια άλλη σημαντική μεταβλητή για ένα χώρο εκπαίδευσης και είναι εξίσου σημαντική με το φως. Το επίπεδο ήχου επίσης ποικίλλει ανάλογα τη περίπτωση: μερικές φορές είναι αρκετός ένας χαμηλός απλός ήχος ή μια μελωδία, άλλες φορές όμως ο ήχος πρέπει να είναι δυνατός και σαφής για να γίνει κατανοητός με επάρκεια. Η προσοχή των παιδιών εύκολα αποσπάται από διάφορα ερεθίσματα. Στις αίθουσες εκπαίδευσης, όπου τα παιδιά ακούν και μιλούν, το δωμάτιο πρέπει να παρέχει τα στοιχεία εκείνα για τη σαφή κατανόηση του ηχητικού μηνύματος με την παρεμπόδιση των ήχων που αποσπούν τη προσοχή και τη μετάδοση του ήχου με σαφήνεια. Για την αύξηση της ακουστικής ποιότητας μιας μεγάλης αίθουσας, μια απλή λύση μπορεί να είναι η χρήση υλικών για την αποτροπή ηχούς (echo).

·         Η Βιβλιοθήκη να διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα μόνη της, αλλά και σε συνεργασία με άλλους φορείς, εκδηλώσεις που προωθούν τη φιλαναγνωσία, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα σε χώρους εκτός και εντός της Βιβλιοθήκης.


·         Ηλεκτρονικό Περίπτερο (Press Display)

Το Press Display αποτελεί το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό «περίπτερο» στον κόσμο, παρέχοντας πρόσβαση σε περισσότερες από 2.200 δημοφιλείς εφημερίδες από 97 χώρες, σε 54 γλώσσες και αποτελεί κάτι παραπάνω από έναν απλό ιστότοπο με εφημερίδες. Προσφέρει ισχυρά εργαλεία περιήγησης, ανάγνωσης, αναζήτησης ακόμα και ακρόασης καθιστώντας την ανάγνωση μια απολαυστική εμπειρία.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου των Βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το Future Library ξεκίνησε το 2013 μία πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Press Display και έτσι σήμερα μπορούν να διαβάσουν και να επεξεργαστούν 2.200 δημοφιλείς εφημερίδες από 97 χώρες του κόσμου επισκέπτες επιλεγμένων Βιβλιοθηκών της Ελλάδας που είναι μέλη του Future Library. Η νέα αυτή υπηρεσία θα παρέχεται δωρεάν και στους επισκέπτες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Κατερίνης.

Μπορεί ο κάθε δημότης  να χρησιμοποιεί  την υπηρεσία του Press Display στους υπολογιστές του 1ου Ορόφου της Βιβλιοθήκης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί  την υπηρεσία με χρήση δικών του Smartphones ή Tablets ή και φορητό υπολογιστή εάν συνδεθεί στο δωρεάν και ελεύθερο ασύρματο δίκτυο της Βιβλιοθήκης.

·         Ιστοσελίδα Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης

Η Βιβλιοθήκη να αποκτήσει επιτέλους τη δική της ιστοσελίδα η οποία θα ενημερώνεται καθημερινώς, θα προτείνει και θα λειτουργεί προς όφελος των δημοτών. Να λειτουργεί επίσης Ηλεκτρονικός Κατάλογος, μέσω του οποίου ο χρήστης της βιβλιοθήκης πληκτρολογώντας τον τίτλο του βιβλίου που επιθυμεί, θα μπορεί να ελέγχει αν αυτό είναι προς δανεισμό ή όχι.  Να λειτουργεί επίσης λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως ακριβώς κάνουν οι πλέον σύγχρονες βιβλιοθήκες της χώρας.
·         Το προσωπικό της βιβλιοθήκης να  δημιουργεί λίστες με βιβλία που ξεχωρίζουν, βιβλία για εύκολο διάβασμα και λίστες που περιλαμβάνουν υλικό σε διάφορες μορφές (βιβλία, CD-ROM, DVD) για θεματικές ενότητες, που ενδιαφέρουν το δημότη της Κατερίνης.

·         Συλλογή βιβλίων – περιοδικών σε άλλες γλώσσες εκτός της ελληνικής να  είναι διαθέσιμα για το κοινό. Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης να δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εξυπηρέτηση των ξένων, που ζουν στην περιοχή μας βοηθώντας έτσι στην καλύτερη ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό περίγυρο.

·         Να λειτουργήσει επίσης Εργαστήρι διδακτικής της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερη/ξένη γλώσσα για μετανάστες, κάτι το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά με εθελοντές εκπαιδευτικούς.

·         Η Βιβλιοθήκη να διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών για όλες τις ηλικίες μέχρι και το λύκειο.

·         Υπηρεσία: Ρωτήστε τον υπάλληλο

Υπηρεσία απάντησης σε ερωτήματα του κοινού, που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει είτε μέσω του Internet είτε μέσω τηλεφώνου.

Πως θα γίνουν όλα αυτά, πως θα λειτουργήσουν και πως θα χρηματοδοτηθούν

ü  Άμεση συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα και δράσεις .Ανοιχτός Διεθνής Διαγωνισμός αρχιτεκτονικού Σχεδίου
Αρχιτεκτονικά γραφεία και φυσικά πρόσωπα θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε ένα ανοιχτό διαγωνισμό αρχιτεκτονικής σχεδίασης τόσο του παιδικού παραρτήματος, όσο και του αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Τα έργα των συμμετεχόντων θα εκτίθενται στον Εκθεσιακό Χώρο δίπλα ακριβώς από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, σε ειδικές μακέτες, με φωτογραφικό υλικό και τεχνική έκθεση η οποία θα είναι κοστολογημένη. Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα επιλέγουν τη μακέτα της προτίμησής τους και στη συνέχεια θα ψηφίζουν.
Future Library

Ένα πρόγραμμα για την προώθηση του βιβλίου πλήρως επιδοτούμενο από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. To 2011 , το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε να συμβάλει στη δημιουργία ενός δικτύου δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε ολόκληρη τη χώρα. Στόχος της δράσης είναι  να ενισχυθεί στη συνείδηση του κόσμου η σπουδαιότητα των βιβλιοθηκών ως κέντρων μάθησης, χώρων δημιουργικότητας και αλληλεπίδρασης ιδεών. Έτσι, ιδρύθηκε ο οργανισμός Future Library, ο οποίος, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα, αναδείχθηκε γρήγορα σε ζωντανό οργανισμό που αγκαλιάζει διαρκώς νέες πόλεις, εξοικειώνει τους κατοίκους με τις βιβλιοθήκες τους και φιλοδοξεί να συνδεθεί με την Εθνική Βιβλιοθήκη στις νέες της εγκαταστάσεις, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. http://www.futurelibrary.gr/

Το πρόγραμμα Access IT Plus αποτελεί συνέχεια του πετυχημένου Access IT, το οποίο ανέπτυξε δύο online μαθήματα με θέμα: α) Ψηφιακά αποθετήρια για μικρούς οργανισμούς μνήμης και β) Συνεργασία με τη Europeana. Τα μαθήματα αυτά στοχεύουν στην εκπαίδευση του προσωπικού των βιβλιοθηκών και των μουσείων με σκοπό οι ίδιοι να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να αναπτύξουν ψηφιακά αποθετήρια, να έχουν τις θεωρητικές γνώσεις πάνω στο θέμα, να γνωρίσουν πώς ψηφιοποιούν και περιγράφουν τα ψηφιακά τεκμήρια, πώς να τα δημοσιεύουν και τέλος να μπορούν να υποστηρίξουν τα ψηφιακά αποθετήρια για την μελλοντική ανάπτυξή τους αλλά και να κάνουν το περιεχόμενό τους διαθέσιμο στην Europeana. Το πρόγραμμα εκπαιδεύει μια μικρή ομάδα ικανών επαγγελματιών με σκοπό να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες ώστε οι ίδιοι με τη σειρά τους να δημιουργήσουν ομάδες εκπαίδευσης στις χώρες τους. Συνεπώς οι μικρές αυτές ομάδες εκπαίδευσης θα γίνουν πυλώνες εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες, ψηφιακές βιβλιοθήκες και θα μεταφέρουν γνώσεις και δεξιότητες στους συναδέλφους τους σε κάθε χώρα που συμμετέχει  στο Πρόγραμμα.
IMPAC

162 βιβλιοθήκες από 47 χώρες συμμετέχουν κάθε χρόνο στο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου μυθιστορήματος γραμμένου ή μεταφρασμένου στην Αγγλική γλώσσα http://www.impacdublinaward.com  . Στην Ελλάδα τον διαγωνισμό εκπροσωπεί μόνο  η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.Mobile
Πρόκειται για  πρόγραμμα αντικείμενο του οποίου  είναι  η διερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχουν στις κινητές βιβλιοθήκες η Πληροφορική Τεχνολογία και οι Τηλεπικοινωνίες. Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι  ο εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών των κινητών βιβλιοθηκών και η προσέλκυση νέων χρηστών. Αποτέλεσμα του προγράμματος θα είναι  η δημιουργία της  ηλεκτρονικής κινητής Βιβλιοθήκης Κατερίνης πλήρως εξοπλισμένης με υπολογιστές, εκτυπωτή, τηλεόραση και βίντεο.
PUBLICA
Πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν  βιβλιοθήκες από χώρες της E.E. Tο πρόγραμμα έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση του θεσμού των Δημόσιων Βιβλιοθηκών στην Ευρώπη.

PULMAN - PULMANXT
Η Δράση έχει ξεκινήσει  ως ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν  φορείς πολιτισμού από 26 χώρες, με στόχο την έρευνα για τη δημιουργία μιας φιλικής προς τον χρήστη  Κοινωνία  της Πληροφορίας. Η κεντρική ιδέα του ερευνητικού προγράμματος είναι ότι οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες και οι πολιτιστικοί φορείς καλούνται να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του περιβάλλοντος e-Europe. Το δίκτυο PULMAN θα προωθήσει κοινές πολιτικές και πρακτικές της νέας ψηφιακής εποχής στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες και στους πολιτισμικούς οργανισμούς οι οποίοι λειτουργούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Επίσης
·         Κατασκευή μέσω του προγράμματος  Μοbile ή μέσω του προγράμματος «Υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Πράξης για Κινητές Βιβλιοθήκες» που χρηματοδοτεί  κατά 75% η Ε.Ε, κινητής βιβλιοθήκης του Δήμου Κατερίνης.

Η κινητή  βιβλιοθήκη  πλήρως εξοπλισμένη  με υπολογιστές, θα χρησιμοποιεί  κάρτες  ασύρματης  σύνδεσης  στο Internet και θα εξυπηρετούν Δημοτικά, Γυμνάσια, και Λύκεια του νομού. Το πρόγραμμα των επισκέψεων θα είναι μηνιαίο και όλοι οι κάτοικοι των περιοχών που εδρεύουν τα δανειστικά κέντρα μπορούν να γίνουν μέλη της βιβλιοθήκης και να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των κινητών βιβλιοθηκών.

Η Κινητή  Βιβλιοθήκη θα επισκέπτεται τα δανειστικά κέντρα σύμφωνα με το μηνιαίο πρόγραμμα δρομολογίων. Θα  δανείζει βιβλία, περιοδικά και CD-ROM.
Κάθε πολίτης μπορεί να γίνει μέλος της Βιβλιοθήκης δωρεάν με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και τη συμπλήρωση φόρμας νέου μέλους. Η απώλεια της κάρτας μέλους να χρεώνεται. Επιπλέον, κάρτες μέλους θα εκδίδονται για τάξεις σχολείων, φορείς κλπ. Ο ορισμός υπευθύνων σ΄ αυτούς τους φορείς είναι απαραίτητος για την έκδοση της σχετικής κάρτας μέλους και ισχύει για κάθε  σχολικό έτος.
Κάθε μέλος της Βιβλιοθήκης υποχρεούται να ακολουθεί τους κανόνες λειτουργίας της, να επιστρέφει τα δανεισθέντα τεκμήρια στο χρονικό περιθώριο που ορίζεται και να φροντίζει να αντικαθιστά τα κατεστραμμένα ή απολεσθέντα τεκμήρια από υπαιτιότητά του.
Τα βιβλία να δανείζονται μέχρι 30 ημέρες (ανάλογα με το πρόγραμμα των επισκέψεων), με δυνατότητα ανανέωσης για άλλες 30 ημέρες εκτός αν έχουν ζητηθεί από άλλο αναγνώστη.
Οι μαθητές Δημοτικού να μπορούν να δανειστούν μέχρι 5 βιβλία, οι ενήλικες μέχρι και 8 ενώ έχουν δικαίωμα κράτησης έως 2 βιβλία. Οι φορείς (Σύλλογοι, Σωματεία, Σχολεία, ΚΑΠΗ κλπ.) να μπορούν να δανειστούν μέχρι 80 βιβλία κάθε φορά και να έχουν δικαίωμα κράτησης έως 5 βιβλία.
Η Βιβλιοθήκη φυσικά να διατηρεί το δικαίωμα να στερήσει το δανεισμό του υλικού της σε άτομα ή φορείς που καθυστερούν τα τεκμήρια τα οποία δανείζονται και γενικώς δεν ακολουθούν τους κανόνες λειτουργίας της, στην κατεύθυνση πάντα διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών της προς το αναγνωστικό κοινό.

Ευρωπαϊκή Γωνιά Πολιτισμού

Να ιδρυθεί και να λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Γωνιά Πολιτισμού, ένα Πληροφοριακό και Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με τα Γραφεία Πολιτιστικής ανάπτυξης των ευρωπαϊκών χωρών, σε συνεργασία με τις πρεσβείες των χωρών αυτών. Η Ευρωπαϊκή Γωνιά Πολιτισμού θα  είναι στην ουσία  συλλογή βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικού στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα. Το περιεχόμενο της συλλογής αυτής θα αφορά στην ευρωπαϊκή Τέχνη, στη Λογοτεχνία, στην Οικονομία, στην Ιστορία, στον Πολιτισμό και στο Περιβάλλον. Θα περιλαμβάνει, επίσης, τίτλους πληροφοριακών βιβλίων καθώς και έργων τα οποία εκδίδουν οι Κυβερνήσεις  των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών χωρών. Μία τέτοια Ευρωπαϊκή Γωνιά Πολιτισμού θα οργανώνει, επίσης, εκδηλώσεις για το κοινό σχετικές με το αντικείμενο των συλλογών της. Η Ευρωπαϊκή Γωνιά Πολιτισμού θα  παρέχει στο κοινό αξιόπιστες, έγκυρες και εμπεριστατωμένες πληροφορίες σχετικά με τις ευρωπαϊκές αυτές χώρες και θα υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών, εκθέσεις και ομιλίες. Όλες οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Γωνιάς Πολιτισμού θα παρέχονται δωρεάν στο ευρύ κοινό.

Ετήσια Έκθεση Βιβλίου σε συνεργασία με τη
Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Κάθε χρόνο, το κέντρο της πόλης μας να μεταμορφώνεται σε πόλο έλξης για τους φιλαναγνώστες πολίτες του Δήμου μας και ευρύτερα της περιοχής, καθώς μέσα από ένα πλήθος δράσεων, ο κόσμος του βιβλίου να μπορεί να συνδιαλέγεται δημιουργικά με τις άλλες τέχνες. 
Οι επισκέπτες της Έκθεσης να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων, να συναντήσουν αγαπημένους συγγραφείς από κοντά και να απολαύσουν διαδραστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Η έκθεση να συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Κατερίνης και να μπορεί να γίνεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου ή ακόμη και σε συνεργασία με άλλους φορείς….Nα αιτηθεί άμεσα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, μέσω του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κατερίνης Πολιτιστική Χορηγία.
Η Πολιτιστική Χορηγία είναι ένας θεσμός της ελληνικής πολιτείας που αποσκοπεί στη χρηματοδότηση του πολιτισμού από πόρους προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα. Η Πολιτιστική Χορηγία δεν σχετίζεται με τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού από δημόσιους πόρους. Αποδέκτες πολιτιστικής χορηγίας μπορούν να είναι όχι μόνο δημόσιες υπηρεσίες αλλά και κάθε μη κερδοσκοπικός οργανισμός με πολιτιστικούς σκοπούς.

Ο νόμος 3525/07 (αναρτάται παρακάτω με τις τροποποιήσεις του) προβλέπει κίνητρα για φυσικά και νομικά πρόσωπα ώστε να προβούν σε πολιτιστικές χορηγίες. Αναρτώνται επίσης, πρότυπο αίτησης του Χορηγού και πρότυπο σύμβασης μεταξύ Χορηγού και Αποδέκτη.

Το Τμήμα Χορηγιών επιδιώκει την ταχεία εξυπηρέτηση των Χορηγών και των Αποδεκτών.ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3525/2007 (ΦΕΚ Α’ 16/ 26.01.2007)

{όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 33 του Ν.3773/2009 (ΦΕΚ Α 120), με το Άρθρο 11 του Ν.3842/2010(ΦΕΚ Α 58) και με το Άρθρο 64 παρ2ε του Ν.4002/2011 (ΦΕΚ Α 180)}.


Πολιτιστική Χορηγία.

Άρθρο 1

Ορισμοί

Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου οι κατωτέρω όροι έχουν την εξής έννοια:
Ως «Πολιτιστική χορηγία» νοείται η χρηματική ή άλλης μορφής οικονομική παροχή σε είδος, σε άυλα αγαθά ή υπηρεσίες από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, για την ενίσχυση συγκεκριμένων πολιτιστικών δραστηριοτήτων ή σκοπών του αποδέκτη της χορηγίας με αντιστάθμισμα την προβολή του κοινωνικού προσώπου και της ευποιίας
του χορηγού.
Ως «Χορηγός» νοείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, του ιδιωτικού δικαίου που προβαίνει σε πολιτιστική χορηγία.
Ως «Αποδέκτης χορηγίας» νοείται το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός κάθε φορά οριοθετείται, καθώς και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες του άρθρου 741 Α.Κ., που επιδιώκουν, κατά το καταστατικό τους, σκοπούς πολιτιστικούς.
Ως «Πολιτιστική δραστηριότητα» νοείται η δραστηριότητα που αποσκοπεί στην προστασία, αξιοποίηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η τελευταία ορίζεται στο ν. 3028/2002 (ΦΕΚ Α’ 153/28.6.2002), καθώς και στην ενίσχυση και προβολή του νεότερου και σύγχρονου πολιτισμού, ο οποίος περιλαμβάνει κάθε δράση που αποσκοπεί ιδίως στην παραγωγή, καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση των γραμμάτων, της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της αρχιτεκτονικής, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, των εικαστικών τεχνών.


Άρθρο 2
Διάκριση από συγγενείς έννοιες

Η πολιτιστική χορηγία διακρίνεται από τις ακόλουθες έννοιες, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου:
από τη «δωρεά», η οποία αποτελεί παροχή στον δωρεοδόχο ενός περιουσιακού αντικειμένου, χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή αντιστάθμισμα,
από την «επιχορήγηση», η οποία αποτελεί καταβολή από το Δημόσιο χρηματικής ενίσχυσης σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες κ.λπ., για την πραγματοποίηση συγκεκριμένου έργου ή προγράμματος,
από τη «διαφήμιση», η οποία αποτελεί παρουσίαση στο κοινό προϊόντων ή υπηρεσιών και προβολή των πλεονεκτημάτων τους, με σκοπό την παρακίνηση του κοινού να αποκτήσει τα διαφημιζόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες,
από την «προώθηση πωλήσεων», η οποία αποτελεί κάθε δραστηριότητα, στο πλαίσιο της εμπορικής επικοινωνίας, με στόχο την αύξηση της πώλησης προϊόντων ή υπηρεσιών, με τρόπους άλλους πλην της διαφήμισης, οι οποίοι κατά κανόνα βασίζονται στην προσωπική επαφή με τον καταναλωτή, όπως προσφορές, διαγωνισμοί, εκδηλώσεις.Άρθρο 3
Γραφείο Χορηγιών

1. Συνιστάται στο Υπουργείο Πολιτισμού Γραφείο Χορηγιών, το οποίο λειτουργεί σε επίπεδο τμήματος και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Πολιτισμού.
2. Το Γραφείο Χορηγιών έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. ενημερώνει τις υπηρεσίες του Δημοσίου και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της πολιτιστικής χορηγίας,
β. παρέχει κάθε εύλογη συνδρομή σε υπηρεσίες του Δημοσίου και εποπτευόμενους από το Υπουργείο φορείς για τη διαμόρφωση της χορηγικής πρότασης και την προετοιμασία του σχετικού φακέλου που θα υποβληθεί στο χορηγό,
γ. συγκεντρώνει στοιχεία από υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με πολιτιστικές δραστηριότητες που μπορούν να τύχουν χορηγίας και εισηγείται επ’ αυτών στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ή στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, τα οποία, κατά περίπτωση, γνωμοδοτούν στον Υπουργό, προκειμένου να περιληφθούν στον ετήσιο ενδεικτικό κατάλογο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο πολιτιστικής χορηγίας,
δ. προετοιμάζει τη σύνταξη, μετά τη διαδικασία του εδαφίου γ΄ της παραγράφου αυτής και δημοσιεύει τον ετήσιο ενδεικτικό κατάλογο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο πολιτιστικής χορηγίας,
ε. παραλαμβάνει τις υποβαλλόμενες προτάσεις χορηγίας, που έχουν ως αποδέκτη της χορηγίας το Υπουργείο Πολιτισμού και τις αποστέλλει με εισήγηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ή στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, κατά περίπτωση, για έκδοση σχετικής γνωμοδοτήσεως προς τον Υπουργό για την αποδοχή ή μη της πρότασης,
στ. μεριμνά για την υπογραφή της σύμβασης με τον χορηγό όταν πρόκειται για χορηγία πολιτιστικής δραστηριότητας που θα υλοποιηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού,
ζ. παραλαμβάνει τις υποβαλλόμενες σε αυτό συμβάσεις που έχουν συναφθεί μεταξύ χορηγού και αποδέκτη της χορηγίας, όταν αποδέκτης της χορηγίας δεν είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, και εισηγείται εντός δέκα (10) ημερών, από της υποβολής, στον Υπουργό Πολιτισμού για την έκδοση της πράξης χαρακτηρισμού της σύμβασης ως σύμβασης πολιτιστικής χορηγίας προκειμένου να επέλθουν οι συνέπειες που διαγράφονται στο άρθρο 12 του παρόντος,
η. παρακολουθεί την υλοποίηση και εισηγείται στο Συμβούλιο Χορηγιών για την εκτέλεση των συμβάσεων χορηγίας που έχουν υποβληθεί σε αυτό και έχει κριθεί ότι υπάγονται στον παρόντα νόμο,
θ. εισηγείται στο Συμβούλιο Χορηγιών τη βράβευση και την απονομή τίτλων σε διακεκριμένες περιπτώσεις χορηγών, όπως ορίζεται στα άρθρα 8 και 9,
ι. συντάσσει ετήσιο κατάλογο συμβάσεων χορηγιών για το προηγούμενο έτος και τον δημοσιεύει.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται εντός τριμήνου από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στο προσωπικό του Γραφείου Χορηγιών, στην οργάνωση και λειτουργία του, καθώς και κάθε άλλη συναφής και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 4 

(όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 33 του Ν. 3773/2009)
Συμβούλιο Χορηγιών

1. Συνιστάται στο Υπουργείο Πολιτισμού Συμβούλιο Χορηγιών με γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα σε θέματα πολιτιστικής χορηγίας και στόχο την προώθηση του χορηγικού θεσμού.
2. Το Συμβούλιο Χορηγιών συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και αποτελείται από ένδεκα (11) μέλη ως εξής:
α) έξι (6) ευρείας αποδοχής προσωπικότητες του πολιτισμού, των επιστημών ή της οικονομίας,
β) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού,
γ) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού,
δ) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Πολιτισμού,
ε) έναν Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών),
στ) τον Προϊστάμενο του Γραφείου Χορηγιών του Υπουργείου Πολιτισμού.
Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και οι αναπληρωτές των τακτικών μελών. Ο αναπληρωτής του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προτείνεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.
3. Το Συμβούλιο Χορηγιών έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. προωθεί την ιδέα της πολιτιστικής χορηγίας, ιδίως με τη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, ειδικών εκδηλώσεων, δημοσιεύσεων, δημοσίων σχέσεων,
β. γνωμοδοτεί στον Υπουργό Πολιτισμού για τις βασικές προτεραιότητες της χορηγικής πολιτικής,
γ. γνωμοδοτεί στον Υπουργό Πολιτισμού για τη βράβευση και την απονομή τίτλου σε διακεκριμένες περιπτώσεις χορηγών,
δ. έχει συμβουλευτικό ρόλο για κάθε άλλο συναφές ζήτημα, το οποίο παραπέμπει σε αυτό ο Υπουργός Πολιτισμού.
4. Η θητεία των μελών του Συμβουλίου Χορηγιών είναι τριετής. Τα μέλη του Συμβουλίου Χορηγιών ανακαλούνται οποτεδήποτε με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.
5. Το Συμβούλιο Χορηγιών συνεδριάζει τακτικά δύο φορές κάθε μήνα και εκτάκτως ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού ορίζεται η αποζημίωση των υπηρεσιακών μελών και του γραμματέα του Συμβουλίου ανά συνεδρίαση.
Η συμμετοχή των ευρείας αποδοχής προσωπικοτήτων είναι τιμητική και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης.
6. Χρέη Γραμματέα εκτελεί μόνιμος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού του Υπουργείου Πολιτισμού, που υπηρετεί στο Γραφείο Χορηγιών και ορίζεται με τον αναπληρωτή του με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.


Άρθρο 5
Σύμβαση χορηγίας

Για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος νόμου, απαιτείται έγγραφη σύμβαση χορηγίας. Με τη σύμβαση χορηγίας, τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν, ο μεν χορηγός την υποχρέωση παροχής στον αποδέκτη της χορηγίας χρημάτων, υπηρεσιών, υλικών ή άυλων αγαθών για την υποστήριξη συγκεκριμένου πολιτιστικού σκοπού ή δραστηριότητας, ο δε αποδέκτης της χορηγίας την υποχρέωση δημόσιας γνωστοποίησης της προσφοράς του χορηγού. Αποκλειστικά υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτιστικής δραστηριότητας είναι ο αποδέκτης της χορηγίας, ο δε χορηγός δεν έχει δυνατότητα επέμβασης στη μορφή ή το περιεχόμενό της.

Άρθρο 6
Περιεχόμενο της σύμβασης

1. Η σύμβαση χορηγίας περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των μερών. Με τη σύμβαση χορηγίας πρέπει να προβλέπονται, ιδίως, τα ακόλουθα:
α. η πολιτιστική δραστηριότητα που αναλαμβάνει να ενισχύσει ο χορηγός με την προσφορά του,
β. το είδος της παροχής του χορηγού,
γ. τα αντισταθμίσματα υπέρ του χορηγού,
δ. άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις χορηγού και αποδέκτη της χορηγίας,
ε. οι λόγοι καταγγελίας της σύμβασης και οι συνέπειές της,
στ. το ενδεχόμενο πολλαπλής χορηγίας, συγχορηγίας ή μερικής χορηγίας,
ζ. διάρκεια της σύμβασης χορηγίας.
2. Στη σύμβαση χορηγίας καθορίζονται τα αντισταθμίσματα υπέρ του χορηγού, τα οποία πρέπει να συνάδουν προς τη φύση της πολιτιστικής χορηγίας.Άρθρο 7

Έκθεση απολογισμού

1. Το ποσό της χορηγίας διατίθεται αποκλειστικά για την επίτευξη της συγκεκριμένης πολιτιστικής δραστηριότητας.
2. Ο αποδέκτης της χορηγίας υποχρεούται να υποβάλει στον χορηγό αναλυτική έκθεση απολογισμού της χρήσης του χρηματικού ή άλλης οικονομικής μορφής αντικειμένου
της χορηγίας εντός του προβλεπομένου στη σύμβαση χρονικού διαστήματος και σε περίπτωση που δεν ορίζεται στη σύμβαση το χρονικό αυτό διάστημα, εντός τριών (3) μηνών από την περάτωση της δραστηριότητας.

Άρθρο 8

Καταγγελία της σύμβασης

Εφόσον στη σύμβαση δεν ορίζεται διαφορετικά, έκαστο μέρος δικαιούται να καταγγείλει εγγράφως τη σύμβαση αζημίως, για σπουδαίο λόγο όπως:
α. όταν ο χορηγός καταστεί υπερήμερος ως προς την καταβολή της παροχής του σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης και η υπερημερία του αυτή διαρκεί πλέον των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών, αφότου κατέστη ληξιπρόθεσμη η παροχή,
β. όταν ο χορηγός κηρυχθεί σε πτώχευση ή υποβληθεί δήλωση αναστολής πληρωμών,
γ. όταν ο χορηγός προβεί στην ανάθεση τμήματος ή του συνόλου των υποχρεώσεών του από τη σύμβαση σε τρίτο, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αποδέκτη της χορηγίας,
δ. όταν τα μέρη παραβιάσουν την υποχρέωση της μη γνωστοποίησης εμπιστευτικών πληροφοριών.

Άρθρο 9
Κατηγορίες χορηγών

1. Ο χορηγός αναλόγως της χρηματικής αξίας της προσφοράς του κατατάσσεται στις εξής κατηγορίες: Μέγας Χορηγός, Χορηγός, Υποστηρικτής, Φίλος. Η κατάταξη αυτή αφορά στην απονομή ηθικού επαίνου και δεν επηρεάζει τη φορολογική μεταχείριση των χορηγών.
2. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζονται τα κριτήρια κατατάξεως των χορηγών στις παραπάνω κατηγορίες.

Άρθρο 10
Χορηγικά Βραβεία

1. Ο θεσμός των Χορηγικών Βραβείων έχει ως σκοπό:
α. την ηθική επιβράβευση των χορηγών που αναπτύσσουν σημαντική χορηγική δραστηριότητα στον τομέα του πολιτισμού,
β. την κοινωνική αναγνώριση της προσφοράς του χορηγού,
γ. την ενθάρρυνση της χορηγικής πρωτοβουλίας,
δ. την ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας μεταξύ των χορηγών,
ε. τη διάδοση των αξιών και αρχών της πολιτιστικής χορηγίας,
στ. την καλλιέργεια σχέσεων καλής θέλησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ χορηγών και αποδεκτών πολιτιστικής χορηγίας.
2. Τα Χορηγικά Βραβεία απονέμονται κατ’ έτος, από τον Υπουργό Πολιτισμού μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χορηγιών.

Άρθρο 11
Κανονισμός Χορηγικών Βραβείων

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Χορηγιών, καταρτίζεται ο Κανονισμός των Χορηγικών Βραβείων. Με τον Κανονισμό καθορίζονται οι κατηγορίες χορηγιών και βραβείων, οι γενικοί όροι, τα κριτήρια και η διαδικασία απονομής των βραβείων, καθώς και κάθε άλλη συναφής λεπτομέρεια.

Άρθρο 12

(όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 11 παρ. 4 του Ν. 3842/2010)
Έκπτωση πολιτιστικών χορηγιών από το εισόδημα

1. Το χρηματικό ποσό ή η αξία της παροχής μετά από χρηματική αποτίμηση αυτής από ειδική εκτιμητική επιτροπή, που προσφέρεται ως πολιτιστική χορηγία, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογουμένου ή τα ακαθάριστα εισοδήματα της επιχείρησης που προσέφεραν τη χορηγία. Το αφαιρούμενο συνολικό ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος ή των καθαρών κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία της επιχείρησης που προσέφερε τη χορηγία.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού καθορίζονται η σύνθεση της ειδικής εκτιμητικής επιτροπής για τη χρηματική αποτίμηση της αξίας των παροχών σε είδος, άϋλα αγαθά ή υπηρεσίες που προσφέρονται ως πολιτιστικές χορηγίες, η διαδικασία, οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Άρθρο 13
Διαδικασία είσπραξης χορηγιών

1. Τα ποσά των χορηγιών που έχουν ως αποδέκτη το Δημόσιο εισπράττονται μέσω ειδικού κωδικού εσόδου του Κρατικού Προϋπολογισμού και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την υποστήριξη της συγκεκριμένης πολιτιστικής δραστηριότητας για την οποία έχει συναφθεί σύμβαση χορηγίας.
2. Στις λοιπές περιπτώσεις αποδεκτών χορηγίας, τα ποσά των χορηγιών κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό που πρέπει να ανοιχθεί για το σκοπό αυτόν από τον αποδέκτη της χορηγίας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε τράπεζα που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα.


Άρθρο 14

(όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 64 παρ.2ε του Ν. 4002/2011)
Παρακράτηση ποσοστού υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων  (ΤΑΠ)

Ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί του ποσού κάθε χρηματικής χορηγίας, που υποβάλλεται στο Γραφείο Χορηγιών και εμπίπτει στις διατάξεις του παρόντος νόμου, παρακρατείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και αποδίδεται στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ), για την εκπλήρωση του σκοπού του. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού καθορίζεται η διαδικασία παρακράτησης του ποσοστού αυτού.
Από τη δημοσίευση του παρόντος το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) αναλαμβάνει την έκδοση της Κάρτας Πολιτισμού.

Άρθρο 15
Μεταβατική διάταξη

Μέχρι την έκδοση της κοινής απόφασης της παραγράφου 3 του άρθρου 3 και των αποφάσεων των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 4 του παρόντος εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες διατάξεις, ως προς τη διαδικασία έκπτωσης του ποσού της χορηγίας από το εισόδημα του χορηγού.
Τα Άρθρα 16, 17, 18 δεν αναφέρονται στην Πολιτιστική Χορηγία αλλά σε άλλα θέματα
Άρθρο 19
Τελικές διατάξεις

1. Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ


                                                               Αθήνα, …/…/…ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ
                     ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
            ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
                      ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ                                  
            Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ &           
                     Μ.Π.Δ.Σ     
                                                                                    ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΗΓΙΩΝ
                                                                                    Μπουμπουλίνας 20-22
                                                                    106 82, ΑθήναΑΙΤΗΣΗ

Της επιχείρησης
«……………»

Διευθ.:
τηλ.:
Φαξ.:
Mail:
ΑΦΜ:


Η εταιρία μας προτίθεται να χορηγήσει το ποσό των  …………..€ στο  …………………..


Σας επισυνάπτουμε υπογεγραμμένη  σύμβαση πολιτιστικής χορηγίας, σύμφωνη με το Ν.3525/2007 και παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την έκδοση της υπουργικής απόφασης - πράξης χαρακτηρισμού της χορηγίας αυτής ως πολιτιστικής, προκειμένου να επέλθουν οι συνέπειες του άρθρου 12 του Νόμου 3525/2007.
      Για την αιτουμένη εταιρία
         (όνομα και υπογραφή)
ΘΕΜΑ: Αίτηση πράξης χαρακτηρισμού πολιτιστικής
χορηγίας σύμφωνα με το Ν.3525/2007
ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ

            Στ…... …………… (τόπος υπογραφής) σήμερα την …………… (ημερομηνία υπογραφής), τα εξής συμβαλλόμενα μέρη:

1. Αφενός η …………….. (εταιρικός τύπος) εταιρία με την επωνυμία «…………………………...................................................», και τον διακριτικό τίτλο «……………………………....................................................», η οποία εδρεύει στο …………………………………. .................................................(καταστατική έδρα), ……………………………..................... (πλήρης διεύθυνση), ΑΦΜ: ………………………, Δ.Ο.Υ. : ……………………………., όπως εκπροσωπείται νόμιμα για την υπογραφή της παρούσας από τον ………………………………………………….., δυνάμει του υπ’ αριθμ. ………………………. Πρακτικού Διοικητικού Συμβουλίου Ανώνυμης Εταιρίας ή Καταστατικού Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης ,εφεξής καλούμενη «ΧΟΡΗΓΟΣ» (μπορεί να είναι και φυσικό πρόσωπο με πλήρη στοιχεία)
και
2. Αφετέρου ……………………………………………………, εφεξής καλούμενος «ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ».
Συμφωνούν, συνομολογούν και συναποδέχονται τα εξής:
                                                          - Άρθρο 1-

 1.1. Ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ διοργανώνει (περιγράφεται επακριβώς η  συγκεκριμένη πολιτιστική δραστηριότητα)                                                                      

1.2. Ο ΧΟΡΗΓΟΣ υπέβαλε πρόταση στον ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ προκειμένου να συνεισφέρει ως χορηγός στην πραγματοποίηση της παραπάνω πολιτιστικής δραστηριότητας.

1.3. Ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ αποδέχεται την πρόταση  του ΧΟΡΗΓΟΥ σύμφωνα με τους όρους της παρούσας.
                                                         - Άρθρο 2-        
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΡΩΝ

2.1. Ο ΧΟΡΗΓΟΣ αναλαμβάνει την υποχρέωση α) να καταβάλει στον ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ  ποσό ύψους                                 Ευρώ ή β) να παρέχει στον ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ (περιγράφοντας π.χ. υπηρεσίες, υλικά ή άυλα αγαθά)                        για την πραγματοποίηση της προπεριγραφείσης πολιτιστικής δραστηριότητας.
2.2. Ο ΧΟΡΗΓΟΣ αναλαμβάνει την υποχρέωση να υποβάλει αποδεικτικό πραγματοποίησης της χορηγίας προς το Τμήμα Χορηγιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α)  εντός 15 ημερών από την ολοκλήρωσή της μεταβίβασης.
2.3. Ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ αναλαμβάνει με το παρόν την υποχρέωση δημόσιας γνωστοποίησης της προσφοράς του χορηγού και συγκεκριμένα την προβολή του κοινωνικού πρόσωπου και της ευποιίας  του ΧΟΡΗΓΟΥ προβαίνοντας σε αντισταθμιστικές παροχές υπέρ του χορηγού.
2.4. Ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαθέσει τη χρηματική ή άλλης μορφής οικονομική παροχή σε είδος, σε άυλα αγαθά ή υπηρεσίες,  αποκλειστικά για την πραγματοποίηση της ως άνω περιγραφείσας πολιτιστικής δραστηριότητας.
2.5. Ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ υποχρεούται να υποβάλει στον ΧΟΡΗΓΟ και στο Τμήμα Χορηγιών του ΥΠ.ΠΟ.Α  αναλυτική έκθεση απολογισμού της χρήσης του χρηματικού ή άλλης οικονομικής μορφής αντικειμένου της χορηγίας εντός τριών (3) μηνών από την περάτωση της δραστηριότητας.
2.6. Ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ υποχρεούται να υποβάλει στο Τμήμα Χορηγιών του ΥΠ.ΠΟ.Α αποδεικτικά πραγματοποίησης της χορηγούμενης πολιτιστικής δραστηριότητας εντός 15 ημερών από την ολοκλήρωσή της.

- Άρθρο 3-

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

3.1. Ρητά συμφωνείται ότι το ως άνω περιγραφόμενο ποσό χορηγίας θα καταβάλλεται από τον ΧΟΡΗΓΟ, ύστερα  από έγγραφη ειδoποίηση στον ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ εφάπαξ ή σε                                   δόσεις ποσού                                      Ευρώ η καθεμία, πληρωτέες κατά τις (ειδικά προβλεπόμενες στη σύμβαση) ημερομηνίες , οι οποίες συμφωνούνται ως δήλες ημέρες.
3.2. Στην περίπτωση που ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ είναι το Δημόσιο τo ποσό της χορηγίας θα κατατίθεται. σε οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) και θα εισπράττεται μέσω Ειδικού Κωδικού Εσόδου του Κρατικού Προϋπολογισμού.

3.3.Στις λοιπές περιπτώσεις ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΧΟΡΗΓΙΑΣ, το ως άνω ποσό θα κατατίθεται σε λογαριασμό οποιασδήποτε Τράπεζας που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα, ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο οποίος θα ανοιχθεί αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό από τον  ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ.
3.4.Ρητά συμφωνείται ότι εκ του ως άνω ποσού της χορηγίας θα παρακρατηθεί και αποδοθεί από το ΧΟΡΗΓΟ υπέρ του Ν.Π.Δ.Δ. «ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ»(ΤΑΠ) ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) σύμφωνα  με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 14 του Ν.3525/2007, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί  με το άρθρο 64 παρ.2ε του Ν.4002/2011 και θα καταβληθεί σε οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.)
Τα αποδεικτικά κατάθεσης του 99% του χορηγικού ποσού καθώς και της παρακράτησης του 1% αποστέλλονται από το ΧΟΡΗΓΟ στο Τμήμα Χορηγιών (ΓΔΟΥ) του ΥΠ.ΠΟ.Α.

-Άρθρο 4-

Ο ΧΟΡΗΓΟΣ αναγνωρίζει και αποδέχεται ότι ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ διατηρεί το δικαίωμα της δημόσιας γνωστοποίησης της προσφοράς και άλλων χορηγών της προαναφερόμενης πολιτιστικής δραστηριότητας.

-Άρθρο 5-

ΔΙΑΡΚΕΙΑ – ΑΝΑΝΕΩΣΗ
5.1. Η διάρκεια της παρούσας σύμβασης ορίζεται σε....................................  ................................................(μήνες/έτος) και τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας.
5.2.  Μετά την παρέλευση της συμφωνηθείσας διάρκειας, η σύμβαση χορηγίας μπορεί να ανανεώνεται με την τήρηση του ιδίου τύπου.
-Άρθρο 6-
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ

6.1. Ο Χορηγός αναλαμβάνει την υποχρέωση να θεωρεί κάθε πληροφορία που λαμβάνει από τον Αποδέκτη Χορηγίας, σχετικά με την πολιτιστική δραστηριότητα και τη διοργάνωσή της στα πλαίσια της παρούσας, ως εμπιστευτική και να μην τη χρησιμοποιήσει ή αποκαλύψει σε άλλα πρόσωπα, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση του Αποδέκτη.

6.2. Η επιβαλλόμενη με το παρόν υποχρέωση εχεμύθειας θα ισχύει και μετά τη λήξη ή την καθ' οιονδήποτε τρόπο λύση της παρούσας σύμβασης.

6.3. Ο Αποδέκτης Χορηγίας αναλαμβάνει αντίστοιχες υποχρεώσεις εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας έναντι του Χορηγού για κάθε πληροφορία που λαμβάνει στα πλαίσια της παρούσας.

- Άρθρο 7 –

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ


7.1. Ο ΧΟΡΗΓΟΣ δικαιούται να καταγγείλει αζημίως την παρούσα με απλή έγγραφη ειδοποίηση προς τον ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ χωρίς τήρηση προθεσμίας,  στις ακόλουθες περιπτώσεις α) σε περίπτωση μη εκτέλεσης από τον ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ της πολιτιστικής δραστηριότητας για την οποία δόθηκε η χορηγία, β) σε περίπτωση παράβασης των όρων που προβλέπονται στο αρ.2. παρ.2.3. της  παρούσας και αναφέρονται στις ενέργειες στις οποίες υποχρεούται να προβεί ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ έναντι του ΧΟΡΗΓΟΥ προκειμένου να προβάλει το κοινωνικό πρόσωπο και την ευποιία του.
7.2. Ο Αποδέκτης Χορηγίας δύναται να καταγγείλει αζημίως την παρούσα με απλή έγγραφη ειδοποίηση προς τον Χορηγό στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. Ο Χορηγός παραβιάσει υπαιτίως οποιονδήποτε όρο της παρούσας σύμβασης, δεδομένου ότι όλοι οι όροι συμφωνούνται ουσιώδεις και δεν επανορθώσει εντός τριάντα ημερών (30) ημερών από τη λήψη σχετικής έγγραφης ειδοποίησης από τον ΑΠΟΔΕΚΤΗ, με την οποία επαπειλείται ρητώς η καταγγελία, και γίνεται μνεία του λόγου της.
β. Ο Χορηγός κηρυχθεί σε πτώχευση ή τεθεί σε εκκαθάριση ή ειδική εκκαθάριση ή σε συμφωνία πιστωτών.
γ. Εάν επέλθει αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Χορηγού, η οποία κατά την εύλογη κρίση του Αποδέκτη βλάπτει τα συμφέροντα ή το κύρος του .
7.3. Επιπλέον κάθε συμβαλλόμενο μέρος δύναται να καταγγείλει εγγράφως και αζημίως την παρούσα  για σπουδαίο λόγο στις παρακάτω περιπτώσεις:
α. Υπερημερίας του χορηγού ως προς την καταβολή της παροχής του σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης, η οποία διαρκεί πλέον των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών, αφότου κατέστη ληξιπρόθεσμη η παροχή
β. Ανάθεσης από τον χορηγό  τμήματος ή του συνόλου των υποχρεώσεών του από τη σύμβαση σε τρίτο, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του αποδέκτη της χορηγίας,
γ. Παραβίαση από τα μέρη της υποχρέωσής τους περί μη γνωστοποίησης εμπιστευτικών πληροφοριών.
7.4. Τα συμβαλλόμενα μέρη, σε περίπτωση καταγγελίας της παρούσας αναλαμβάνουν την υποχρέωση και υπόσχονται αμοιβαίως να επιστρέψουν στο άλλο μέρος κάθε εμπιστευτικό έγγραφο ή πληροφορία που έχουν στην κατοχή τους λόγω της παρούσας.

- Άρθρο 8-

8.1. Οποιαδήποτε τροποποίηση των όρων του παρόντος θα ισχύει μόνο εφόσον καταρτιστεί εγγράφως.
8.2. Το παρόν αποτελεί την πλήρη συμφωνία των συμβαλλομένων, αντικαθιστά και υπερισχύει οποιασδήποτε αντίθετης συμφωνίας, έγγραφης ή προφορικής.
8.3. Αρμόδια δικαστήρια για κάθε διαφορά που θα προκύψει από το παρόν συμπεριλαμβανομένων και διαφορών περί την ισχύ, ερμηνεία ή εκτέλεση αυτού είναι τα δικαστήρια τ… …………………….
8.4. Η παρούσα σύμβαση χορηγίας διέπεται από το Ελληνικό Δίκαιο, ειδικώς εφαρμοζομένων των διατάξεων του Ν. 3525/2007.
8.5. Οποιαδήποτε γνωστοποίηση ή ανακοίνωση σε σχέση με το παρόν θα γίνεται με επιστολή στις διευθύνσεις των συμβαλλομένων μερών που αναγράφονται στην αρχή του παρόντος ή με φαξ στους ακόλουθους αριθμούς:
Για τον ΧΟΡΗΓΟ: αριθμός φαξ ………………….., υπ’ όψιν κ. …………………        
Για τον ΑΠΟΔΕΚΤΗ: αριθμός φαξ ………………...,  υπ’ όψιν κ. …………………..

Αφού συμφωνήθηκαν τα παραπάνω μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, συντάχθηκε το παρόν σε τέσσερα (4) αντίτυπα και αφού υπογράφτηκε ως ακολούθως, κάθε συμβαλλόμενο μέρος έλαβε από ένα, ενώ από ένα θα κατατεθεί από το ΧΟΡΗΓΟ στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στην οποία υπάγεται  και ένα αντίτυπο  στο Τμήμα Χορηγιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
                                
                                       ΤΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ
             
                Ο ΧΟΡΗΓΟΣ                                      Ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ
                                                                                  ΧΟΡΗΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου